26 Eylül 2013 Perşembe

TEREZİN
Terezin, 18.yyın sonunda Prusya’ya karşı krallığın korunması için İmparator II. Joseph tarafından inşa edilmiş eski garnizon kasabasıdır.18 yy.ınsonunda ise  tamamen değiştirilmiş ve II. Dünya Savaşı sırasında nazilerce "Toplama kampı"(ve son varış noktaları Nazi’lerin Auschwitz toplama kampı olan Yahudiler için bir geçiş kampı olarak kullanıldı).haline getirilmiş.  Savaşın sonuna kadar 150.000 Yahudi Terezin’den geçmiş ve diğer 35.000’i hastalıktan ve açlıktan ölmüştür. Aynı zamanda Almanlar, Kızıl Haç ziyaretçilerini bunun gelişen bir kültürel ve  ticari merkez  olduğuna ikna ederek Terezin’i saptırılmış propaganda amaçlarıyla kullanmışlardır. Şimdi Terezin, binlerce Yahudi’nin öldüğü İkinci Dünya Savaşı’nın karanlık geçmişini anımsamaktadır.
 Girişteki mezarlık
 Yahudilerin bulundugu mezarlik

Mezarlar sembolik, ölüler zamanla o kadar cok oluyor ki yakilarak yok ediliyor külleri savruluyor
Sembolik mezar, yahudi geleneğinde mezari ziyaret edenler taş bırakiyormuş çicek yerine...
 I.Dünya Savaşı'nı başlatan olay" Avusturya tahtının veliahdı Arşidük Franz Ferdinand ve eşi Hohenburg Düşesi, 19 yaşındaki Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip tarafından 28 Haziran 1914'te Saraybosna'da öldürülmesi"dir. Gavrilo Princip te bu Toplama Kampında kalmıştır.
 "Çalışmak özgürlüktür" yazısı insanları çalışma konusunda iyi motive ettiklerini gösteriyor. Herkes günde 15 saat çalıştırılıyormuş. Iyi ve sıkı çalışırsa evine dönebileceğine inanmak istiyordur heralde insan o sartlarda.
Avludaki Özgürlük Çanı  

"Hayat Güzeldir" filminin ranza sahneleri burada çekilmiş.

Gördüğünüz bu yatakhaneler aslında 20-30 kişi için tasarlanmış. Ancak bu koğuşlarda 150’şer kişi yatmak zorunda kalmışlar. Yataklara sığamayınca da mecburen yerlerde yatmışlar. 150 kişiye sadece 1 tuvalet… Günlük ekmek hakları 500 gramlardan 250 gramlara kadar düşmüş. Ve patates çorbası dışında da pek bir şey yiyememişler.  
 Terezin, Nazi kamplarının içerisinde şartları en iyi olanı. Sebebiyse burasının daha çok bir toplama ve dağıtma kampı olması. Yahudiler ilk olarak burada toplanarak, buradan diğer kamplara ya da Nazi mahkemelerine sevk edilmişler.
 Kampın içindeki müzede zayıflıktan kemikleri sayılan insanlar, dışkılar içerisinde ölülerin fotoğrafları ve marifetli kadınların yaptığı elişi oyuncaklar, çantalar, süs eşyaları sergileniyor ve insanin ici bir kez daha parçalanıyor. 

 Kampa 156 bin kişi gelmiş, 118 bini ölmüş. Burası yoğun sirkülasyonun olduğu geçiş kampı gibiymiş. Çalışma performansı düşenler, çocuklar, yaşlılar ya da hastalananlar Auschwitz kampına gönderiliyormuş; yeni gelen esirlere yer acmak icin ölüme gönderiliyorlar kısaca. 

sözün bittiği yerdeyiz....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder