10 Temmuz 2014 Perşembe

ROTTERDAM
Rotterdam'ın kelime anlamı "Rotte Nehri'nin üzerine kurulan baraj". Burası -10 rakımlı yani deniz seviyesinin 10 metre altında olan, kanallarla çevrili bir liman kenti. 
1940 yılında Alman bombardımanında büyük oranda yerle bir olmuş. Savaş sonrasında ise modern mimarinin bir mucizesi olarak tekrar inşa edilmiş.
Rotterdam Limanında New York Otel.Eskiden Hollandadan Amerikaya gidecekler buradan gemilere binermiş.

 Limani Arka planda Rotterdam Euromast Kulesi 

Rotterdam Limanı-arka planda ERASMUS Köprüsü
-
Rotterdam'da ki küp evler
Bu evler: 80’lerin başlarında Piet Blom tarafından: şehrin çatısında yaşamak konseptiyle, 45 derece açılı olarak dizayn edilerek inşa edilmiştir.Mimar Blom; büyük bir şehir içinde bir köy geliştirmek istemiştir ve çeşitli farklı fonksiyonları bulunan bu yapıları yapmıştır.
LAHEY
Deen Haag, bizim bildiğimiz diğer adıyla Lahey...Hükümet, Kraliyet binaları, Bakanlıklar ve Uluslar arası Adalet Divanı bu şehirde. 

Uluslar arası adalet divanını da içinde barındıran Peace Palace - Barış Sarayı görülmeye değer bir yapı. Odalarında ülkelerden gelen hediyeler varmış ki bunlardan biri de Hereke halısıymış. Sarayın dışında, kapısı önünde ise sembolik olarak ezeli Dünya barışı için 2002 den beri yanan bir ateş bulunuyor. 

Parlemento Binası.


Binnenhof, bir zamanlar saray olarak yapılmış ve şu an Hükümet Binası olarak kullanılmakta. Hollanda Mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bu yapı 13.yy.dan bu yana Hollanda Hükümetlerine ev sahipliği yapmakt



Meydanda bir dans etkinliğine rastladık 


Hollanda, tam bisiklet dostu bir kent.  Zaten ilk vardığınız zaman bile bisiklet kullanan insanların yoğunluğu dikkatinizi çekecektir. 

 Nieuwe Kerk Yeni Kilise — Lahey'de
Uluslararası Adalet Divanı binası önündeki Dünya Barışı için yakılan ateş — Lahey'de.
 Uluslararası Adalet Divanı binası önünde Türkiye'den getirilen taş — Lahey'de.




Den Haag ‘Lahey’; yerel olarak 's-Gravenhage’ adıyla anılıyor. 474.291 nüfusuyla Hollanda'nın 3. büyük şehri. Kraliçe Beatrix’inde ikamet ettiği şehir olduğu için yönetim başkenti. — Lahey'de



Ressam "Hendrik Willem Mesdag" Den Haag'a cok yakin bir mesafede olan ve gercekten cok sevdigi okyanus kiyisindaki guzel sehir Scheveningen'in sahil kesimini, 1880'lerde kocamannnn bir tuval'e 360 derece panaromik goruntulu olarak resmetmis.. Resim dunyanin en basarili ve en buyuk panoramik resimlerinden biri !—http://panorama-mesdag.com
Ben size ne kadar anlatmaya calissam azdir.. gitmeli ve gormelisiniz...Fotoğraf internetten alıntıdır.Çünkü aslında içerde fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor.


Kuzey Denizi'ni gördükk... 
 
 Hollanda’nın ve kraliyet ailesinin gözde sayfiye yeri Scheveningen , kuzey denizine kıyısı olan, çok hoş bir plaj


DELFT
Delft, Hollanda’nın tipik özelliği olan kanalların sık sık şehri bölüntüye uğrattığı bir yer. Şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmeniz en fazla 35-40 dakikanızı alır sanırım. Binalar Avrupa’nın büyük çoğunluğunda olduğu gibi bir açık hava müzesi görüntüsü sergiliyorlar. Malesef bu binaların büyük çoğunluğu 1654 yılında cephanelik olarak kullanılan bir binanın içinde bulunan tonlarca mühimmatın patlaması ile yıkılmış. Bu patlamada Delft’de yaşayan yüzlerce insan ölmüş, binlercesi de yaralanmış. Bu tarihden sonra şehir yeniden inşa edilmiş.



Hollanda’nın en eski yerleşim yerlerinden. — Delft,



Delft ‘Delfts Blau’ beyaz üstüne mavi desenli porselenleri ile ünlü
16. asırda yapımına başlanan bu porselen ve çiniler artık Delft’te tek bir fabrikada yapılmakta.


Biz saat 18 den sonra vardık.Tüm dükkanlar kapalıydı.Şehir meddanında bir tur atıp, ubway'de yemeğimizi yedik. Alış-veriş eder miydik???Ya bazıları Çin'den ithal edildiyse???


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder